Str 1 Decembrie nr 25, Isaccea
Tel: 0240 50 66 00
Cetatea Noviodunum PDF Imprimare Email

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Cetatea este situata pe malul Dunarii,
în punctul „ Pontonul Vechi” sau „Eski Kale” (în lb. turca Cetatea Veche), pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunarii.

Noviodunum îşi începe evoluţia economică, militară şi urbană, ca bază principala a flotei romane de la Dunarea de Jos - Classis Flavia Moesica - , şi sediu al altor unitaţi militare, dar şi ca punct terminus al drumului militar şi comercial care traversa Dobrogea venind de la Marcianopolis şi care întâlnea aici drumul de limes, care urma malul drept al fluviului.

Recunoasterea oficială a importanţei aşezării şi a statutului sau este dată de ridicarea acesteia la rangul de municipium la sfârşitul secolului II p.Chr.

Descoperirile arheologice, din prima epocă a fierului, getică, elenistică, cele din epocă romană, informaţiile epigrafice, atestă o populatie formata din militari, veterani şi civili romani sau greci, care redau dimensiunile şi importanţa uneia dintre cele mai importante aşezari din Moesia Inferior, care sfărşeşte sub atacurile avarilo şi slavilor din prima jumătate a secolului VII p.Chr.

La Noviodunum, locuirea s-a  reluat la sfârsitul secolului al X-lea, odată cu revenirea bizantinilor în regiune.

Investigaţiile arheologice au relevant existenţa unei aşezari deosebit de înfloritoare în secolul al XI-lea, marcată de distrugerile populaţiilor migratoare: pecenegi, uzi şi cumani. Complexele, elementele de fortificaţie, materialul arheologic recoltat, în special monedele, indică o locuire intensă şi pentru secole următoare, dar afectată pentru scurt timp, datorita distrugerilor provocate de tătari în 1242. Totusi, cercetările ne aduc argumente noi, că locuirea de la Noviodum a continuat şi dupa 1242, mai exact pâna la cucerirea otomană de la începutul secolului al XV-lea (1419/1420).Dr. Aurel - Daniel STĂNICĂ
Archaeologist researcher
Eco-Museum Research Institute

 

 

 

 

 

 
Home
Copyright © 2017. Primaria Isaccea.