Str 1 Decembrie nr 25, Isaccea
Tel: 0240 50 66 00
Turism PDF Imprimare Email

MONUMENTUL EROILOR DIN ISACCEA
Inchinat eroilor, morti în razboiul de reîntregire a neamului, Isaccea dând un greu tribut de sânge, mai ales ca orasul avea sa fie înca odata ocupat, distrus si incendiat de trupele inamice bulgare.

CETATEA NOVIODUNUM
(din "Tulcea : Ghid Turistic" autori : Petre Cotet, Ioan Popovici si Gavrila Simion)
“In urma cu 2000 de ani centrul urbanistic de aici purta numele de Noviodunum. Originea celtica a acestui nume ne trimite la o perioada cu circa trei secole de venirea romanilor.
Aici a facut pod de vase in anul 514 i.e.n. imparatul Darius al Persiei pentru a trece la sciti si sigur, grecii din cetatile pontice aveau aici organizat o factorie comerciala.

Pozitia geografica oferea cetatii posibilitatea de supraveghere si control a intregului hotar (limes) de nord al Dunarii. Aceasta importanta strategica avea sa determine in timp si functia administrativ-economica a orasului ce se va dezvolta in jurul castrului militar.

NoviodunumOdata cu stabilirea romanilor in tinutul dobrogean, Noviodunum devine sediul uneia dintre legiunile insarcinate cu paza acestui hotar. In ordinea succesiunii lor, aici au stationat unitati ale Legiunii a XI-a Claudia, a V-a Macedonica, apoi Legiunea I-a Jovia, ori a II-a Herculia si tot aici era si flota fluviala romana – Classis Flavia Moesica.

Pe aici a fost si drumul unor mari invazii : sarmatii, costobocii, gotii si herulii etc.

Aici stabilesc istoricii ar fi fost vestita Vicina si tot aici intalnim la 1340 tamgaua Hoardei de Aur; prin acest loc si-au trimis sultanii turci armatele impotriva Moldovei si tot pe aici au trecut si armatele Rusiei in timpul razboaielor antiotomane din secolele XVIII si XIX.

Incepand chiar din secolul al X-lea, numele Noviodunum dispare si in locul lui gasim mentionat – in documentele cartografice ale vremii – pe cel de Isaccea, presupunandu-se ca fiind derivat de la Sacea, conducatorul formatiei politice prestatale romanesti care a stapanit aceste locuri. In portulanele genoveze gasim alaturi de numele Isaccea si pe cel de Vicina.“.

MONUMENTUL EROILOR DIN ISACCEAMonumentul Eroilor

(localitatea componenta Revarsarea)

Înaltat la împlinirea a 90 de ani de la fondarea satului de catre veterani ai razboiului de independenta.

 

 

 


Manastirea Celic Dere

Mânăstirea Cocoș - locaș de cult aflat la 8 km de oraș și 6 km de comuna Niculițel, datează din 1833 și a fost inființat de călugarii Visarion, Gheratie si Isaia. Manastirea este asezata într-un loc retras, la poalele unui deal învaluit în mireasma pădurilor de tei. Odată, demult, de pe acest deal s-a auzit într-o noapte cântecul unui cocoș sălbatic însoțit de o bătaie de toacă. Călugării spun ca acest cântec se mai aude și astăzi, uneori.

Moscheea Azizyie din centrul orașului, veche din secolul al XVI-lea.

 

 

 
Home Dezvoltare Turism
Copyright © 2017. Primaria Isaccea.